CAUTĂ

CELE MAI VIZUALIZATE ARTICOLE DIN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ

DrupalCon Nashville 2018 - Impresii de final
ionut
14.04.2018

Asadar inca un DrupalCon s-a terminat si a fost un eveniment absolut uimitor. Acesta este cel mai important eveniment din comunitatea Drupal iar anul acesta a avut loc in Nashville Tennessee.

DrupalCon Nashville pe scurt

Evenimentul a adunat in jur de 3000 de participanti. Pe perioada celor 5 zile au fost in medie 30 de sesiuni pe zi la care se putea participa. Sesiunile au acoperit multe subiecte importante precum: Backend development, Business, Dezvoltarea comunitatii, Continut si editori, DevOps, PHP, Managementul de proiect, Site-building, UX, etc. Au fost impartite in sesiuni de 30 sau 60 de minute care necesitau diferite nivele de cunostinte incepand de la incepator pana la avansat.

Cu alte cuvinte, oricine a avut sansa sa gaseasca subiecte si discutii interesante la acest eveniment.

OpenStory lansat oficial la DrupalCon Nashville

In prima zi am participat la unul dintre summit-uri, Media and Publishing Summit. Am participat la acest summit pentru a ma intalni cu editori de continut si dezvoltatori de software care se concentreaza pe imbunatatirea experientei editoriale din Drupal. Asta si deoarece la acest DrupalCon, Softescu a lansat si versiunea alpha a noului sau produs numit OpenStory.

OpenStory, interfata prietenenoasa pentru crearea continutului si gestionearea materialelor multimedia, care este dezvoltata ca si interfata Decoupled pentru Drupal, a vazut in sfarsit lumina zilei iar colegii mei au reusit sa puna la dispozitie si un site demo pentru a oferi celor interesati o previzualizare a proiectului.

Apropo, daca nu stiati, exista o parere generala printre editorii de continut, cum ca interfata de administrare a Drupal este destul de complicata si nu prea prietenoasa cu cei care creaza continut zi de zi.

Acesta a fost si unul din motivele pentru care noi la Softescu am inceput sa lucram la acest proiect.

Am reusit sa aflu cateva ponturi interesante la acest summit pe care le voi impartasi cu echipa OpenStory in prima noastra sedinta de proiect. De asemenea sunt mai increzator ca proiectul va avea si mai multi utilizatori.

Dupa cum spuneam, sesiunile au acoperit multe subiecte si bineinteles ca unul din ele a fost Decoupling. Una din sesiunile despre decoupling a prezentat cateva din provocarile pe care programatorii le au in astfel de proiecte:

  • Performanta atunci cand proiectul este scalat si numarul de cereri catre backend creste
  • Gestionarea imaginilor in frontend (redimensionare, decupare, etc.)
  • Rout-are si SEO
  • Alegerea metodei potrivite de autentificare

Decoupled Drupal

Fiind foarte interesat de Decoupled Drupal, m-am bucurat sa pot participa la atat de multe sesiuni. Am aflat si despre implementari Decoupled de succes cum ar fi site-ul weather.com. Acest proiect este unul din pionieri si nu a fost unul simplu. Echpa din spatele sau a avut multe provocari iar una din ele a determinat aparitia Proiectului Moonracer, o solutie care permite modificari de configurare in Drupal printr-o interfata Decoupled. Sesiunea lor a descris cum a fost implementat proiectul si a prezentat de asemeni si o parte din functionalitatile si uneltele dezvoltate o data cu proiectul.

Subiecte avansate in Decoupled au fost de asemeni acoperite in alte sesiuni iar unele din ele mi-au atras atentia foarte tare:

  • Extinderea REST din nucleu cu plugin-uri REST
  • Sintetizarea API-urilor non-Drupal si Drupal cu GraphQL
  • Cache-uire datelor in API-uri non Drupal in cazuri de API failover
  • Webcomponents, Polymer si HAX: decuplarea crearii de continut in Drupal si nu numai

Multe prezentari la acest eveniment iar unele din ele au fost pur si simplu uimitoare.

Si mai multe informatii despre Drupal 8

Pe langa Decoupled Drupal am fost interesat si de Symfony si despre bazele Drupal 8.

Un grup de programatori de la Softescu, se pregatesc pentru obtinerea certificarilor Acquia pentru Drupal 8 si avem intalniri de 2 ori pe saptamana in care invatam si impartasim experienta noastra cu Drupal 8.

Bineinteles ca au fost multe sesiuni despre aceste subiecte si am mai aflat si despre niste initiative noi din comunitatea Drupal cum ar fi "Out of the box" care are deja rezultate vizibile. O alta noutate a fost Profilul de instalare Umami, o unealta foarte folositoare pentru a demonstra fie clientilor fie noilor programatori ce poate Drupal sa faca.

Dries, fondatorul Drupal, a prezentat Keynote-ul. Acesta a fost cel mai optimist de pana acum, dupa parerea mea. S-a vorbit despre starea Drupal-ului care e una foarte buna, despre planul de publicare a versiunilor noi care se desfasoara conform planului si despre adoptia Drupal 8 care e din ce in ce mai mare. De asemenea numarul modulelor portate pe Drupal 8 creste in fiecare luna.

Pregatiri pentru DrupalCon Seattle si Minneapolis

In general, conferinta a fost in succes si pentru noi a insemnat o re-confirmare a faptului ca ceea facem e interesant. Inca o data Drupal a confirmat ca este cel mai bun CMS. La fel si comunitatea Drupal a confirmat ca este the best!

Daca sunteti interesati sa aflati mai multe despre sesiuni si eventual sa vedeti inregistrarile puteti accesa site-ul evenimentului: https://events.drupal.org/nashville2018

P.S. In acest an au fost anuntate locatiile pentru urmatoarele 2 evenimente din SUA. Asadar Seattle pentru 2019 si Minneapolis pentru 2020.

Ne vedem acolo!

Relevant pentru ...

Drupal, comunitate, drupalcon, nashville

Postează un comentariu