CAUTĂ

CELE MAI VIZUALIZATE ARTICOLE DIN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ

Drupal7 sau Drupal 8: cu ce ar trebui sa inceapa cineva care doreste sa invete Drupal
laura
21.03.2017

“Ce versiune de Drupal ar trebui sa aleaga un incepator intr-ale Drupalului?”

Am primit aceasta intrebare de la unul dintre followerii nostri de pe twitter. Ca sa fim absolut sinceri, intrebarea in sine ne-a facut si pe noi sa ne punem cateva intrebari si sa avem o mini-disputa in birou. In timp ce unii erau pentru Drupal 7, altii erau de parere ca Drupal 8 ar fi mult mai potrivit pentru un incepator.

Ca sa incercam sa ajungem la un compromis, am luat mai multe cutii de pizza si ne-am imaginat care ar fi greutatile si problemele intampinate de un incepator intr-ale Drupalului. Cum unii dintre noi au inceput cu Drupal 6, schimbarea de roluri nu a fost nicidecum usoara.

Dupa multe cutii de pizza, am ajuns la concluzia ca pentru un inc+epator cea mai buna solutie ar fi sa inceapa cu Drupal 8. Chiar daca versiunea este mai noua si din anumite puncte de vedere mai complicata, pe termen lung este decizia cea mai potrivita. Iata si de ce:

Drupal 8 - un CMS perfect pentru noii developeri

Daca esti nou in lumea Drupalului si tot ce vrei este sa faci un site simplu fara feature-uri foarte complicate, este o idee buna sa incepi cu Drupal 8, asta chiar daca multi iti vor spune ca Drupal 7 este mai potrivit.

Desi nu are foarte multi ani de la lansare, comunitatea Drupal a reusit sa stranga o documentatie pertinenta, asadar orice novice va reusi sa gaseasca informatia dorita. Partea cea mai buna este ca Drupal 8 spre deosebire de Drupal 7, vine cu o serie de feature-uri deja incluse in core, ceea ce inseamna mai putin timp petrecut cu instalarea si mai mult timp disponibil pentru alte feature-uri si configurari auxiliare.

Ca o comparatie Drupal 7 vine livrat ca o punga de LEGO, in timp ce Drupal 8 vine ca o macheta/structura de avion deja asamblata partial. Din amandoua poti face avioane, numai ca avand o structura, construirea va fi un pic mai rapida si mai usoara.

De exemplu, Drupal 8 vine cu un editor de tip WYSIWYG sub forma modulului CKE, care acum face parte din core. In Drupal 7 instalarea unui editor de text nu este atat de complicata, dar tot necesita un pic de timp.

Documentarea problemelor si modulelor Drupal

Atunci cand te apuci de Drupal, tine minte ca acest CMS (content management system) opereaza folosind php ca limbaj de programare, asadar va trebui fie sa inveti sintaxa acestui limbaj de programare, fie sa o aprofundezi.

Documentarea pentru ambele versiuni este destul de buna. Diferentele sunt minimale , dar ce-i drept, pe Drupal 7 se vor gasi mult mai multe module contrib si mai multe resurse de orice tip.

Din acest punct de vedere, Drupal 7 merita o mega-bila alba.

Totusi, dat fiind ca vorbim de incepatori, exista documentatie pentru toate sarcinile simple executate cu Drupal 8 si este destul de pertinenta. Asadar, din nou, cele doua versiuni sunt oarecum la egalitate.

Device-urile mobile si rsponsive-ul cu Drupal 7 si Drupal 8

Actualmente, cele mai multe operatiuni in online se fac de pe mobil. Asadar, orice website va trebui sa fie adaptat acestor nevoi “mobile”. Drupal 8 vine cu o tema responsive foarte potrivita pentru incepatori, care face parte din core.

Partea cea mai buna pentru editori, este ca Drupal 8 permite editarea in place a continutul si a diverselor bucati de text, toate aceste cu ajutorul unui simplu telefon, ceea ce poate ajuta la nevoie.

Drupal 8 vine cu un tur online inscris in core si cu multe alte imbunatatiri

Odata cu instalarea versiunii de Drupal 8 vei putea sa faci un tur digital al feature-urilor existente. La acesta se adauga suport multilingual, view-uri in core si multe alte feature-uri pe care le poti testa in voie Sa mai spunem ca un site simplu iin Drupal 8 se poate realiza fara sa scrii nici macar o linie de cod? Cu Drupal 8, un site basic poate fi creat si functional folosind numai core-ul de la Drupal 8 si un pic de HTML.

Problema de certificare in Drupal

Acquia ofera posibilitatea de a lua o certificare in ambele versiuni. Unii incepatori vor vrea o finalitate sau o motivatie pentru intregul proces de invatare, iar aceasta certificare poate fi exact motivatia de care unii incepatori au nevoie pentru a aprofunda acest CMS. O astfel de certificare ar reprezenta o reiterare a muncii si a talentului intr-ale programarii si intr-ale Drupalului.

Ca un ultim sfat, venit din partea unor veterani, inainte de a te arunca la un proiect mare, este indicat un minim de doua proiecte mai mici finalizate si predate. Aceste proiecte vor fi un adevarat material de studiu care sa dea suficiente situatii si cunostinte pentru un proiect mai mare.

Pana la urma, persoana cea mai indicata pentru a alege un CMS esti chiar Tu, ajutat desigur de proiectele tale.

In acest moment Drupal 8 ofera mai multe perspective in viitor, dar nici Drupal 7 nu este de neglijat...oh, si mitul conform caruia daca stii Drupal 7 stii si Drupal 8 este destul de fals.

Suntem curiosi ce parere ai si tu pe acest subiect. Mai jos vei gasi o sectiune de comentarii care abia asteapta sa fie completata. :D

Relevant pentru ...

Postează un comentariu